Etelä-Pohjanmaa, se perheen villimpi lomavalinta!

Matkatarinoita: Kuortaneen Urheiluopisto – lomatuliaisiksi uusia liikuntasuosikkeja

Sisällöntuottaja Sanna Kok perheineen vierailee Etelä-Pohjanmaan Lakeudelle-kohteissa. Lähde mukaan matkalle ja ota parhaat vinkit oman perheloman suunnitteluun. Mukana isäntä, 10-vuotias tyttö, 5-vuotias poika ja 1-vuotias taapero.

26.7.-27.7.2021 Kuortaneen Urheiluopisto, Kuortane
26’C Aurinkoista

Kuortaneen Urheiluopiston alue on laaja ja monipuolinen. Perheemme yllättyi iloisesti selatessaan opiston lajivalikoimaa. Täällähän voi tehdä ihan kaikkea! Eniten perheen nuorempi osasto innostui kuitenkin tiedosta, että yöpyisimme hotellissa. Ne lasten lumoutuneet katseet ovat jo itsessään syy lähteä pikkulapsiperheen kanssa matkailemaan. Kävimme ilmoittautumassa hotellin vastaanotossa, joka sijaitsee Kuortane-hallin aulassa. Kyseisellä viikolla opistolla oli käynnissä jopa kolme perheleiriä, joista jokaisen ohjelma vaikutti vastustamattoman hauskalta.

Liikuntahotellin ravintolassa tarjotaan terveellisiä, lapsiperheystävällisiä aterioita. Lounaan nautittuamme tutustuimme huoneeseen. Lapset ilakoivat testatessaan sänkyjä ja juoksennellessaan pientä huoneistoa edestakaisin. Tyttö ilmoitti haluavansa samanlaisen kodikseen, kunhan kasvaa isoksi. Huoneistosta tosiaan löytyy kaikki, mitä tarvitaan ihan ympärivuotiseen asumiseen ja enemmänkin. Perinteisten kriteerien lisäksi varusteluun kuuluu keittiö astioineen ja kodinkoneineen, pyykinpesukone erillisessä kylpyhuoneessa ja sauna. Eteisen nurkassa odottaa kuivauskaappi. Koko huoneiston levyinen parveke houkutteli koko lapsikatraan ulos testaamaan aurinkotuoleja ja tarkistamaan pihapiirin maisemat.

Lastentahtista eli sangen vauhdikasta liikuntaa

Vaihdoimme liikuntavermeet niskaan, täytimme vesipullot ja suuntasimme Kuortane-hallia vastapäätä sijaitsevalle I-mediat hallille. Pääsimme pelaamaan amerikkalaista ja perinteistä jalkapalloa. Perheen poika harrastaa jalkapalloa ja halusi polleana toimia maalivahtina. Tyttö kuljetti palloa välillä maaleja laukoen taapero kintereillään. Välillä minä ja isäntä näytimme mallia, kuinka kunnon maali- ja rangaistuspotkut potkitaan. Juoksenneltuamme aikamme nälkä alkoi raapia vatsanpohjaa. Onneksi hotellilla oli jo päivällisaika ja popsimme ruokaa ravintolan terassilla järvimaisemia ihaillen. Taapero torkahti päiväunille rattaisiin, mutta saimme onneksi ottaa hänelle ruuat huoneeseen.

Illan ohjelmassa oli suppailua järvellä ja sen jälkeen polskimista urheiluopiston uimahallissa. Lapset testasivat innoissaan lämpimän terapia-altaan vesiputouksia, ja isäntä lekotteli porealtaassa rupatellen tuttavaperheen isän kanssa. Hyppäsin pää edellä veteen altaan syvästä päästä ja uimataitojaan viime aikoina kehittänyt tyttö halusi myös testata altaaseen hyppyä. Pienen rohkaisun ja parin esimerkin jälkeen tämä uskaltautui hyppäämään, eikä loiskimisesta sen jälkeen tullut loppua. Poikakin tepasteli paikalle tomerana kellukkeissaan ja loikki uhkarohkeana veteen viereiseltä radalta. Muitakin uimassa olevia lapsia innostui mukaan ja pian allasosasto raikui riemukkaita naurahduksia ja mitä erilaisimpia hyppysuorituksia. Löylytimme päivän seikkailut saunan lauteilla ja noudimme iltapalan huoneeseen. Lapset simahtivat raukeina lisävuoteisiinsa haaveksien seuraavasta päivästä.

Aamiaiselle suuntasimme noin tuntia ennen aamiaisajan päättymistä. Hotellin seinälle oli piirretty hauska kuva liikennevaloista, jotka havainnollistavat aamiaisen ruuhkaisempia aikoja. Vaikka satuimmekin paikalle niin sanottuna punaisena hetkenä, linjastossa ei tarvinnut jonottaa ja pöydissä oli mukavasti tilaa. Urheilulomalaisen aamupalalautaselle kertyi leipää, kananmunia, omenoita ja jugurttia. Me vanhemmat nautimme lisäksi kupilliset kahvia. Lapsista on aina hauskaa käydä hakemassa mehua automaatista, ja niinpä pöydässämme maistettiin jokaista valikoimassa olevaa mehulaatua.

Täytimme juomapullot ja kipaisimme Kuortane-hallin yleisurheiluhalliin testaamaan liikunnallisia lautapelejä. Lapset kirmailivat ohjaajan antamien askelmerkkien mukaan kentän laidalta toiselle. Muistimme, että painihallissa oli jonkinlainen temppuilutunti, ja lapset suorastaan ryntäsivät riekkumaan nähtyään painisalin trampoliinit, pukit ja paksut patjat. Taapero jahtasi jumppapalloa maanisena.

Oli hulvatonta löytää laji, jossa iästä riippumatta olimme kaikki yhtä surkeita. Toiselta kantilta ajateltuna, olimme tenniksessä kaikki yhtä hyviä.

Yllättävän paljon sitä ehtii kokeilemaan eri juttuja yhden aamupäivän aikana, kun pistää töpinäksi. Aamupäivän aikana lapset testasivat vielä ulkoleikkipuiston telineet ja koko perheen kesken otimme tennisottelun. Pallot lentelivät holtittomasti sinne tänne välillä singahtaen kohti kuun kiertorataa ja välillä maata pitkin verkon alle hoiperrellen. Totesimme isännän kanssa, että tässä on laji, jota ehdottomasti täytyy harjoitella kotona lisää. Yhteisten onnistumisten kokemukset lisäävät perheen yhteishenkeä, mutta niin myös yhteiset kömmähdykset. Oli hulvatonta löytää laji, jossa iästä riippumatta olimme kaikki yhtä surkeita. Toiselta kantilta ajateltuna, olimme tenniksessä kaikki yhtä hyviä.

Kesän aikana olemme tehneet maakuntaan ja maakunnan ulkopuolelle muutamia reissuja, ja matkan loppupuolella on aina hauska kysyä lapsilta, mikä oli parasta. ”Suppailu ja uiminen oli parasta!” hihkuu tyttö. ”Painisalissa riehuminen!” täydentää poika. Taapero ei paljasta salaisuuksiaan, vaan on vaipunut päiväunille tyytyväisenä tuhisten.