Etelä-Pohjanmaa, se perheen villimpi lomavalinta!

Matkatarinoita: Keskisen kyläkauppa – kuninkaallinen kesälomareissu kuin toisesta maailmasta

Sisällöntuottaja Sanna Kok vierailee perheineen Etelä-Pohjanmaan Lakeudelle-kohteissa. Lähde mukaan matkalle ja ota parhaat vinkit oman perheloman suunnitteluun.

19. – 20.6.2021 Keskisen Kyläkauppa, Tuuri
Sää: 24’C Aurinkoista / puolipilvistä

Keskisen sinikeltainen linna on maamerkki, jota ei voi olla huomaamatta. Joka kerta sen nähdessään tulee jotenkin kutkuttava olo. Tämä on Suomen kuuluisin kyläkauppa, tuntuu että täällä mikä tahansa on mahdollista. Pienestä punamultaisesta pohjalaisrakennuksesta lisäsiipineen on vuosien saatossa laajentunut varsinainen viihdeimperiumi, joka saa jokaisen lapsen ja aikuisen uskomaan, että omia unelmiaan toden totta kannattaa elämässään toteuttaa.

Kauppias Vesa Keskinen taitaa fanittaa Aku Ankkaa ja tämän upporikasta Roope-setää, sillä kyläkaupan uumenista löytyy hauskoja viittauksia sarjakuvan maailmaan. Vielä emme kuitenkaan lähde niitä bongaamaan, sillä reippaan vuoden ikäinen Taaperomme simahti päiväunille tunnin mittaisella ajomatkalla. Tässä oli loistava tilaisuus meille vanhemmille käydä nappaamassa jätskikiskalta kesän tokat, tai kolmannet (kuka niitä laskee?!) jäätelötuutit. Livoimme vanhan ajan mansikkajäätelöt kitusiimme ja suunnittelimme tulevaa päivää auton etupenkillä loikoillen. Meistä vasemmalla kohosi keltainen kyläkauppa loputtoman suurena ja oikealta kantautuu Miljoonativolin riemukas tunnelma. Kyläkaupan kesäjuna tuuttasi hyväntuulisesti merkkinä uuden pihakierroksen starttaamisesta

Sopivasti Taaperon vedellessä nokkaunia, iski välipalanälkä. Vaihtoehtojahan Kyläkaupassa nälkäisille on lähes joka nurkalla. Parkkipaikan tuntumassa palvelevat kokonainen burgerirekka sekä Ville Haapasalon Hatsapuri-kärry. Halusimme testata hatsapuria, emmekä tienneet yhtään mitä tilasimme. Laatikosta paljastui höyryävä juustoleipä, joka siis oli todella täynnä juustoa. Popsimme leivän tyytyväisinä kävellessämme Miljoonativoliin, ja päikkäreiltä vironnut Taapero herkutteli palan hatsapuria hyvällä ruokahalulla.

Miljoona syytä suunnata tivoliin

Miljoonativoliin pääsee kaikki alle 13-vuotiaat ilmaiseksi. Loistava kesäaktiviteetti varsinkin monen ipanan perheille, joille perinteisesti tivolireissut voivat ottaa kipeästi kukkaron päälle. Nythän sitä raaskii ostaa itselleenkin tivolirannekkeen tai koko porukalle hattarat! Suuntasimme koko perhe maailmanpyörään ja jonottaessamme näimme korkeuksia uhmaavan nuorallakävelijän. Maailmanpyörässä isäntä paljasti kärsivänsä korkeanpaikankammosta. Maailmanpyörän jälkeen tämä kävi vielä hullun näköisessä The Tribessä ja minä Waltsarissa, joka pyöritti huimapäitä fysiikan lakeja uhmaten bilemusan tahdissa.

Tivolin väki varmisti, että terveysturvallisuus voi olla myös samalla hauskaa.

Tivolissa pidettiin tasaisin väliajoin pieniä putsauskierroksia, jolloin työntekijät puhdistivat laitteiden pinnat mahdollisista epäpuhtauksista. Yhden laitteen ohjaaja teki puhdistuksesta hauskan performanssin vetäessään kumihanskat teatraalisesti käteensä ja käydessään puhdistustyöhön suureleisesti. Tivolin väki varmisti, että terveysturvallisuus voi olla myös samalla hauskaa.

Hotellin käytävillä lumousvaroitus, huoneissa kuninkaalliset oltavat

Päätimme heittää tavaramme hotellihuoneeseemme ja meiltä meinasi kaikilta loksahtaa leuat sijoiltaan, kun päästiin hotellin käytävälle. Majesteettisen kauniit kristallikruunut koristivat pitkiä hotellikäytäviä, joiden koristeellisia kuvioita ja ylellistä lattiamaton pintaa ihaillessa kävelymatka toiseen päähän ei tuntunut lainkaan pitkältä. Saimme käyttöömme deluxe-huoneen, jonne astuessamme ihastuneet huokaukset vain jatkuivat. Huoneessa tosiaan oli ylellistä tunnelmaa kattokruunuista, massiivipuisista kalusteista, jykevästä sängystä ja kultakoristeisesta kylpyhuoneesta lähtien. Taapero tepsutteli riemukkaana ympäri huonetta ja piilotteli heti kaikki lelunsa suureen huoneeseen.

Tutustuimme Kyläkaupan ravintolatarjontaan netissä ja valitsimme monenlaisten vaihtoehtojen joukosta rock-henkisen Miljoonarock-ravintolan, joka sijaitsi melkein huoneemme alapuolella. Minä herkuttelin possun lehtipihvillä, isäntä nautiskeli vuohenjuustokanasta. Taapero halusi itse haarukoida lasten hampurilaistaan ja onnistuikin siinä kiitettävästi. Ruokailun päätteeksi koitin tosin vaivihkaa sutaista isoimpia lattialle tippuneita sattumia servettiin. Kotona kun meillä lattian puhdistuksesta vastaa koira.

Kyläkauppaan muuten saa tulla koirien kanssa tietyin ehdoin. Koira saa matkustaa kärryissä, kunhan pysyvät poissa ruokakaupasta ja pahanteosta. Kyläkaupan käytäviltä löytyy joka haukuille omia juomapisteitä, mikä sai meidät harkitsemaan koiran mukaan ottamista seuraavalle reissulle.

Puodin osastot tekevät shoppailusta elämyksen

Ruuan jälkeen kiertelimme kaupoilla ja ilokseni tavarapuolella oli jättimäinen Marimekon kesäosasto, joista suosikkituotteeni oli unikkolippis. Isäntä löysi jättimäisen haukipehmolelun, jolla voisi lavastaa mykistäviä kalareissukuvia kavereiden naurettavaksi. Kyläkaupan tavarapuodin osastot ovat pullollaan hauskaa katseltavaa ja löydettävää, minkä ansiosta lapsetkin jaksavat säilyttää mielenkiintonsa kierroksella. Täydensimme vaippavarastoja ja ostimme kotiin viemisiksi löylytuoksuja houkuttelevalta saunaosastolta. Matkalla hotellihuoneeseen kipaisin vielä ruokapuolelta litran suomalaisia mansikoita, vauvapuuroa ja maitotölkin Taaperolle iltajuomaksi.

Isäntä lähti vielä iltasaunaan ja minä jäin rentoutumaan pikkuisen kanssa. Rentouttavan yön jälkeen soin itselleni löylyhetken, sillä saunavuoroja on miehille ja naisille sekä aamuin että illoin. Suuntasimme alakerran kahvilan yhteyteen rakennetulle hotelliaamiaiselle, josta löytyi aamuista herkuteltavaa joka makuun. Päällimmäisenä jäi mieleen vesimeloni, kylmäsavulohi, tuorejuustovalikoima, pannukakut sekä Nutella. Vyöryimme takaisin huoneeseen pienelle ruokalevolle ja pakkasimme tavarat. Taapero sai harjoitella kävelemistä ja hoiperteli koko hotellikäytävän päästä päähän pariinkin otteeseen.

Ilmaiseen sisäleikkipuistoon kuljetaan hauskasti Vesa’s Cafen takana sijaitsevan kabinetin kautta. Ihan kuin astuisi sisään salaovesta!

Kyläkaupassa ei leikit lopu kesken

Luovutimme huoneen ja päätimme vielä käydä katsomassa aktiviteetit, joihin emme eilen vielä ehtineet.
Kyläkaupan etupihalla sijaitsee muumifaneja ilahduttava Muumi-leikkipuisto. Puistosta löytyi kiipeiltävää ja temppuiltavaa vaikka millä mitalla, mutta Taaperosta paras laite tuntui olevan leikkipuiston portaat. Pikkuinen löysi puistosta uuden ystävän, jonka kanssa leikit sujuivat leppoisasti. Halusimme vielä käydä testaamassa Riemuparkin tarjonnan. Ilmaiseen sisäleikkipuistoon kuljetaan hauskasti Vesa’s Cafen takana sijaitsevan kabinetin kautta. Ihan kuin astuisi sisään salaovesta! Jättimäinen robotti toivotti meidät tervetulleiksi viidakkotunnelmaiseen leikkipaikkaan ja Taapero sekosi ilosta tajutessaan, että palloja voi jossain olla ihan mereksi asti.

Tavarapuodin puolella lasten akuuttiin leikkimisen nälkään auttaa hauska Akupark, jonka kiipeilytelineiden ja leikkinurkkien lisäksi komeilee pitkä rivi ilmaisia arcade-pelejä. Avaruusseikkailun tai rallikisan parissa vanhemmillakin on mahdollista tuulettaa pääkoppaa ostosten lomassa. Tällä kertaa emme itse päässeet Akuparkiin asti, sillä nälkä alkoi kurnia. Suuntasimme OnnenKivi-ravintolaan lounaalle ja ravintolan hämyisä ja rauhallinen tunnelma sai Taaperon ilmoittamaan meille, että nyt on päiväuniaika. Pakkasimme pesueemme autoon ja totesimme, että Keskiselle täytyy päästä pian uudestaan.