Etelä-Pohjanmaa, se perheen villimpi lomavalinta!

Eläinpuisto Ähtärin metsien siimeksessä

Ähtäri Zoo, kesäkohteiden klassikko, on vastaanottanut vieraita jo lähes viidenkymmenen vuoden ajan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan vuonna 1973 avatusta puistosta piti tulla hirvipuisto, mutta lajikirjo on vuosien saatossa kasvanut. Luonnonmukaisuuteen panostava eläinpuisto on maailman mittakaavassa varsin poikkeuksellinen – eläimillä on verrattain isot tilat ja eläinpuisto osallistuu aktiivisesti lajien suojeluun. Puisto on merkittävä ympäristökasvattaja, ja sen poluilla onkin paljon erilaisia tehtäviä, kysymyksiä ja tietoiskuja, mikä tekee reittien kiertämisestä hauskaa ja opettavaista, ikään katsomatta!

Ähtäri Zoo on helposti saavutettavissa. Parkkitilaa on runsaasti, ja parkkipaikalla on tilaa hengittää, ja purkaa autosta isompikin pesue. Eläinpuiston ja maankuulun Pandatalon ympäristössä on runsaasti muitakin aktiviteetteja, kuten Hotelli Mesikämmenen palvelut, Flowpark ja Saunaravintola Kiulu. Tiesitkö että voit hankkia Elämyslipun, jolla pääset sekä ihmettelemään eläintarhan lajikirjoa että kiipeilemään itse Flowparkin tehtäväradalle? Tavallisella Ähtäri Zoon päivälipullakin löytyy kesäpäivän puuhaa moneksi tunniksi – pandat ja kotoisammat eläinlajit tulevat tutuksi hiekkateitä ja polkuja kierrellen, mutta sen jälkeen kannattaa vielä suunnata Farmille, jossa pääset eläytymään 1900-luvun alun maatilan pihapiirin elämään, jossa ponit jekuttavat kävijöitä, lehmän silmistä kajastaa sielukas pohdinta ja kanat toimittavat päivän asioita kaikkien kuullen.

Lumin ja Pyryn koti

Upea Pandatalo kätkee sisäänsä Lumin ja Pyryn valoisat kodit sekä paljon tietoa.

Kierroksen voi aloittaa upeasta Pandatalosta, jonne isopandat Lumi ja Pyry muuttivat vuonna 2018. Ähtärin Pandatalon tilat ovat Ähtäri Zoon mukaan Kiinan ulkopuolella laajimmat luonnonmukaiset tilat, ja ympäri vuoden aktiivinen jättiläispanda viihtyy Suomessa, sillä ilmasto ja luonto ovat ehkä yllättäenkin samankaltaiset kuin sen luonnollisessa elinympäristössä Kiinan Sichuanissa. Ravintona pandat käyttävät lähes pelkästään bambua, ja pandan rennonoloinen ruokailuhetki on hauskaa seurattavaa – tarkkailepa näppäriä käpäliä!

Lumia nukuttaa.

Pandojen puuhia voisi seurailla vaikka kuinka pitkään, mutta kierrosta kannattaa kuitenkin jatkaa ja suunnata ulos. Hyvinhoidetun ja viihtyisän reitin varrella kohtaat muun muassa karhuja ja susia, ja vaikka välissä on paljon tilaa ja turvalliset aidat, kohtaaminen on kutkuttavan jännittävä. Tarkempi tutkiskelu kuitenkin osoitti asukkaiden olevan sikeästi unilla. Suloinen kultapanda on touhukas ja sen naapurissa nukkuu raukeasti kettu – onko sinun vierailusi aikaan tilanne toisinpäin? Eläimet nukkuvat paljon, ja aktiivisuustaso vaihtelee, ja varmimmin näet eläimet puuhakkaina ruokinta-aikoina. Metsäkauriiden aitauksessa tapahtuu, kun lauma on leikkisällä tuulella. Isossa tarhassa on tilaa juosta ja temmeltää, ja kaatuneet puut tai kivet eivät hidasta menoa, kun leikitään ja kirmataan jonossa esteiden yli. Villisikojen keskuudesta kuuluu tuhinaa ja röhinää, kun lauma touhuaa päivän askareitaan. Hauskan lisän kierrokseen tuovat tarhojen asukkaiden esittelyt ja nimet. Ketä ovat Salama ja Sade ja missä piileskelee Matikainen? Entä millaisen tarinan Matikainen kertoisi, jos osaisi?

Puistossa liikkuminen

Ähtäri Zoon eläinpuistossa liikkuminen on leppoisaa ja miellyttävää, ja etenemään pääsee niin rattailla kuin vedettävillä kärryilläkin. Kärryihin voi pakata myös reput ja eväät. Eläinten ihmettelyyn kannattaa varata useampi tunti. Mukaan voi ottaa eväät, joita voi nauttia taukopaikoilla, ja evästelyyn on tarjolla niin metsäistä laavua kuin lampimaisemaakin. Syötävää voi ostaa myös alueen kioskeista. Pandatalossa on kahvio, josta saa niin suolaista kuin makeaakin vatsantäytettä. Herkuttelu on perheretken tärkeä ohjelmanumero, ja reitin varrelta löytyy muun muassa jätskikioski. Uskaltaisitko maistaa jotain uutta makua? Pilvisen päivän sattuessa ei muuten kannata harmitella. Viileä sää voi saada eläimet virkeiksi, kun taas lämmin auringonpaiste houkuttelee torkkumaan. Pukeudu siis sään mukaan ja lähde nauttimaan – metsän siimeksessä ilma on raikas ja samalla tulee nautittua luontokylvystä.

Pyryn rento evästauko.

Osallistu arvontaan ja voit voittaa Ähtäri Zoon päiväliput kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle (3-14 v, lapset alle 3v veloituksetta).

Kerro meille mikä on suosikkieläimesi Ähtäri Zoossa! Palkinto arvotaan kaikkien vastanneiden kesken. Kilpailuaika 17.7.-27.7.2020. Palkinto arvotaan maanantaina 27.7. kello 12.00. Lue kilpailun säännöt täältä!

Kilpailu on päättynyt. Kiitoksia kaikille osallistuneille! Voittalle ilmoitetaan sähköpostin tai puhelimen välityksellä.