Lakeudelle.fi

Matkatarinat Lakeudelta

20.12.2018
Seinäjoen kautta koukaten Ruotsiin

Lapsuudenkaveri, se sellainen, jonka kanssa olet juossut huopakaton harjalla aikuisilta salaa. Se sama tyyppi, jonka puolesta istuit jälki-istunnossa, ja joka pelasti sinut, kun kielesi tarttui koulun metallikaiteeseen ja isommat kiusasivat. Hän, joka tietää kaikki noloimmatkin lapsuusmuistosi ja sinä hänen. Jos on hyvä tuuri, niin hän on vielä aikuisenakin ystäväsi, jolle ei tarvitse selitellä mitään. Heli on juuri tällainen ystävä, jonka olen tuntenut niin kauan kuin muistan. Välissä meille tuli opiskeluvuosia ja minulle lapsia ja niitä ruuhkavuosia, nähtiin harvemmin. Silti yhteys säilyi. Nyt kun meille on tullut taas aikaa itsellemmekin, olemme löytäneet uuden tavan viettää aikaa yhdessä. Me matkustelemme. Pienellä budjetilla, mutta hyvällä tunteella. Usein meillä on mukana poikani, jonka kanssa nykyään asustelen kahdestaan. Vaikka hän on jo yläkouluikäinen, saan vielä hänet houkuteltua mukaan. Minusta se on hyvä merkki. Tykätään toisistamme, vaikka on murrosikä ja ikäkriisi ja kaikki.

Suunnitelma oli tehdä syysloman syksyinen autoretki molemmin puolin Pohjanlahtea, laivalla yli Uumajaan Ruotsin puolelle ja sieltä ylös rannikkoa ja lopulta Suomen puolelle. Aikainen aamu, vastahuollettu auto alla ja tankki täynnä polttoainetta, radiossa soi Billy Idol ja ajoimme pojan kanssa kolmostietä ylöspäin. Suuntana oli Seinäjoki, josta ottaisimme pohjoisesta junalla saapuvan Helin kyytiin. Koska meillä oli hyvin aikaa, pysähdyimme näppärästi kolmostien kupeessa olevalle Jalasjärven Juustoportille. Jos vain kuljen siitä ohi, niin pysähdyn aina. Juustoportti on fiksu pysähdyspaikka, siistit vessat, hyvä ruoka ja laadukas kenkäkauppa, Pentikin sekä Marimekon liike ym. Lasiseinän läpi voi nähdä, miten juustoa valmistetaan. Söimme pojan kanssa siellä, koska Heli sanoi syövänsä junassa ja seuraavan kerran ruokailisimme vasta laivassa. Pojasta oli elämys nähdä latauspisteellä uudenkarhea Tesla. Hän jututti auton omistajaakin. On mukava huomata, että poika ei turhia ujostele. Miehistynyt jo. Jalasjärveltä ajaa Seinäjoelle yhdessä hujauksessa pitkin uusittuja nopeita teitä. Olimme sopineet Helin kanssa, että koska meillä oli sopivasti aikaa, niin ottaisimme hänet kyytiin rautatieasemalla, ja sitten kävisimme pikaisesti Aaltokeskuksessa katsomassa Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Olemme molemmat kiinnostuneita sisustuksesta ja arkkitehtuurista, Heli jo työnsäkin puolesta, ja kiertelimme Teatteritalon ja Lakeuden ristin. Torniin ei nyt päästy, mutta seuraavalla kerralla sitten. Maisemat olisivat varmasti olleet huikeat.

Juustoportti2 Lakeuden risti Apila kirjasto

Meillä oli liput iltalaivaan, joten jätimme puolittain haikeina valoa tulvivat Aallon rakennukset ja suuntasimme keulan kohti Vaasaa. Meidän suunnitelmamme oli mennä yli iltalaivalla ja yöpyä serkkuni luona Uumajassa, mutta Wasaline tekee päiväristeilyjäkin, jolloin paluu on Vaasaan saman päivän aikana. Laivamatka Merenkurkun yli Vaasasta Uumajaan on nopea, mutta siinä ehtii syödä hyvin ja tehdä ostoksia laivalla. Wasalinella on joskus todella edullisia tarjouksia, joihin kuuluu koko perheen liput autoineen päivineen. Kannattaa hyödyntää ne ja varata hyvissä ajoin. Buffet oli aivan ihana, pöydät notkuivat herkkuja. Meistä syöminen on laivalla se paras juttu ja mukavassa seurassa ilta vilahti ihan hetkessä. Valitsimme Helin kanssa serkulleni tuliaiset myymälästä ja löysimme itsellemmekin vaikka mitä.

Wasaline Wasaline buffet

Iltalaiva saapuu Uumajaan aika myöhään. Onneksi Wasalinella autokannen purkaminen on sujuvaa ja pääsimme kohtuullisen pian serkkuni hoiviin yöpymään. Uumaja on viehättävä ja sopivan kokoinen kaupunki, ja aamulla serkkuni vei meidät tutustumaan sen kahvilatarjontaan. Jos asuisin rannikolla, kävisin varmasti vähän väliä Pohjanlahden tuolla puolen kyläilemässä. Puoleenpäivään mennessä olimme jo hypänneet autoon ja ajoimme kauniissa syyssäässä rannikkoreittiä nelostietä aina Haaparantaan ja sieltä Suomen puolelle, aivan pienen Ikean lihapullaharharetken jälkeen. Rajan ylittäminen on niin helppoa, kun kyseessä on Suomi ja Ruotsi. Seuraavan yön vietimme jo Helin kotona Oulussa ennen kotimatkaa. Pojan mielestä reissussa äidin ja sen kaverin kanssa oli ihan kivaa. Mitä se tällainen on? Missä on kapina ja teiniangsti?

Tsekkaa näiden kohteiden sijainnit kartalta ja lähde reissuun Lakeudelle!

Lisää